19 Aralık 2009 Cumartesi

başka dilde aşk: mağrur bir iletişim hikayesi


her sene türk filmleriyle alakalı , '' işte bu sene sinemamızın altın çağı '' türünden geyikler ve söylemler yapılır , '' geçen sene 50 film çekilmişti, bu sene 100'ü zorluyor'' tarzında da ( rakamlar farklılık gösterebilir, kabızı gelen itiraz etmesin hemen) devam edilir. hemen de eşkiya' ya atıfta bulunulur nedense, 96 yılı önemli bir yıldı diyerekten lafa devam edilerek. böyle diye diye insanları en boktan yerli filmlere bile götürdüler açıkcası. ve sinema sektörü, tatil filmleri, bayram filmleri , dizilerin devamı filmler diyerek bugünkü yıllık hasılasına ulaştı.


ben nitelikten yanaydım açıkcası. filmleri türk filmi yahut ecnebi diye ayırma zahmetine de girmeyenlerdendim. önemli olan benim için , filmlerdir, filmlerin nitelikleridir, hangi ulusun o filmleri yapmalarından ziyade. bakış açımın bu olmasından dolayı yerli filmler hakkında bir şeyler karalarken farklı bir argüman geliştireceğim algısına haiz olunmaması için böyle bir girizgah ile girdim efenim.

gelelim başka dilde aşk'a... gayet sade bir film olmuş öncelikle. ironik bir şey yakalamış senarist. sağır bir delikanlı ile çağrı merkezi çalışanının aşkı yahut ilişkisi , toplumun, ailenin ve yüzünü bilmediğimiz halde hayatlara müdahale etmeyi görev edinmiş nice şeyler ekseninde aktarılmış.

bana göre çok fazla sert mesajlar verilmeden, kaşını gözünü kaldırmadan, bir tabu anlatılmış. farklı yaşantılara asla hoşgörülü olmayı sevmeyen normal! insanların farklı olanların üzerindeki baskı verilmek istenmiş.

insanların anlaşması için konuşması mı gerekiyor illa? fikrinden yola çıkılarak.

gayet duru, net bir film diyebilirim. müzikler biraz daha iyi olabilirdi kanımca. mert fırat'ın sağır rolündeki yeteneği de umduğum gibiydi. bu tür roller oynayanını ya rezil ya vezir etmekte zaten. ayrıca da baskın karakter olmak zorunda gibi bir doğal durumu da var.

saadet ışıl aksoy'a da gün geçtikçe daha çok kanım ısınıyor. mimikleri gayet başarılı . ilerde mükemmel, mütemadiyen aranan bir aktrist olacak gibi duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder