10 Aralık 2009 Perşembe

gangs of new york


2002 yapımı bir martin scorsese filmi. 1800'lü yılların new york'unu anlatmakta. leonardo di caprio ve daniel day lewis başrolde.

şehir çetelerden geçilmiyor. şehir kötü. şehir serseri. şehir bitik. çeteler, fahişeler, büyük aileler, küçük politikacılar, iyi insanlar, kötü insanlar. kasaplar, berberler, şehir pusuda, şehir uyumuyor. çeteler her yeri sarmış, bir iç savaş mevcut, her çetenin kendi bölgesi var. irlandalılar, italyanlar, ispanyollar, ingilizler...

1800'lü yılların new york'u filmden öğrendiğimiz kadarıyla hemen hemen böyle. bütüyle karışık. martin scorsese film noir tadında bir şey vaad ediyor bize.
amerika birleşik devletlerinin etnik yapısının nasıl kökleştiğini anlatıyor. nasıl bu hale geldiğini ve biraz da nasıl kökenlerin birbirlerine hoşgörü duymak zorunda olduğunu...


daniel day lewis bana göre yüzyılın en önemli erkek oyuncularından biridir. 10 tane filmi ya vardır ya yoktur zaten. 50 yaşında bir insan olmasına rağmen. seçer. hayvanlar gibi film seçer. oynamaz. zaten asıl işim italya'da der . ayakkabıcılık yapar. martin , kasap rolü için en başından onu düşünmüştür. filmi o olmadan yatırabileceğini bile düşünmüştür hatta. floransa'da yaşayan daniel babayı ikna etmek için filmi italya'da çekmiştir üstelik.

lewis'in oyunculuğu ise mükemmel kelimesinin aciz kalmasına yol açacak kadar güzel. çarpıcı. alıp götürmüştür bu görkemli filmi. büyülüyor resmen. tek kişilik 4 perdeli tiyatro oyununda gibi oynuyor. devleşiyor.

di caprio ise martin ile ilk çalışması olması gereğiyle vasatı aşamıyor.

kurgusu aşmış bir film. iki devi olan film. biri reji olan martin birisi daniel day lewis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder